Zoek & Boek

Boeken

's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Met een bevolking van 107.870 is het naar inwonertal de vierde stad van Noord-Brabant, na Eindhoven, Tilburg en Breda. De hele gemeente telt zo'n 150.000 inwoners. De stad is verder een bisschopszetel en een voormalige garnizoensstad.

's-Hertogenbosch is vooral bekend vanwege de enorme en prachtig gebouwde Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Het is een groot kerkgebouw met de titel van kathedraal omdat het de zetel is van de bisschop van 's-Hertogenbosch. In de Sint-Jan staat het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

In de binnenstad van de stad zijn ook nog andere kerken te vinden. Dat zijn de Sint-Jacobskerk in de Bethaniëstraat, de Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein en de Sint-Catharinakerk aan het Kruisbroedershof. In de kerk aan het Jeroen Boschplein is nu het Jheronimus Bosch Art Center gevestigd, deze is niet meer in dienst als kerk i.t.t. de Sint-Catharinakerk.

Het middeleeuwse stadscentrum van 's-Hertogenbosch is een van het oudste en meest complete van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land.

Foto impressie