omgeving

gemeente alphen-chaam

Het gezellige dorp Chaam is onderdeel van de Brabantse gemeente Alphen-Chaam. Laat u verrassen door de vele mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie in deze omgeving.

Alphen-Chaam biedt u rust, ruimte en natuur. De gemeente is Cittaslow gecertificeerd. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.

De omgeving van Chaam is heel veelzijdig. Bossen, beken, heidegebieden en uitgestrekte landerijen, u vindt het er allemaal. Pak de fiets of de benenwagen en trek er op uit. Geniet van koffie op een terras en ga gezellig pannenkoeken eten, want het leven is goed in het Brabantse land.

dagje de grens over?

Vanuit Chaam zit u zo in België. Turnhout en Antwerpen zijn binnen drie kwartier bereikbaar. Dichterbij nog is het unieke grensdorp Baarle.

evenementen

Het barst van de levendigheid in Chaam en omstreken. Lekker kuieren over de lokale jaarmarkten, of een van de vele evenementen bezoeken. Genoeg te doen en te beleven! Bekijk de evenementenkalender van de omliggende dorpen.

Camping Chaam natuur

wandelen & fietsen

Camping Klein Paradijs ligt in een werkelijk schitterende omgeving aan de rand van diverse natuurgebieden als ’t Broek en de Strijbeekse Heide. De camping is een ideale uitvalsbasis voor mooie fietstochten of een stevige wandeling. Overal vindt u goed bewegwijzerde routes en ook bij de receptie zijn verschillende routes verkrijgbaar.

Meer informatie

Wandelen

Houdt u van wandelen, dan zit u goed in Chaam. Zowel in Chaam als in Alphen worden er onder leiding van een gids regelmatig culturele wandelingen georganiseerd. Daarnaast zijn er in Alphen-Chaam acht Ommetjes te lopen. De Ommetjes zijn bewegwijzerde routes van 2,4 kilometer tot 13,4 kilometer lang. In de Chaamse Bossen is bovendien een aantal GPS wandelingen uitgezet.

Bijzonder zijn de Poosplaatsen. Op 27 landelijke plaatsen in Alphen-Chaam en omstreken zijn hardstenen banken of zwerfkeien geplaatst, met daarin een gedicht gegraveerd. Het is poëzie van 24 Brabantse dichters. Op een poosplaats kunt u verpozen en de poëzie op u in laten werken. Een bijzondere manier om dit prachtige gebied te verkennen!

Fietsen

Brabant is zeer geschikt om per fiets te verkennen. Honderden fietsroutes brengen u naar de mooiste plekjes via de beste fietspaden. Vanuit Chaam zijn diverse tochten uitgezet, zoals de Chaamse Beekroute en de Poolse Bevrijdingsroute. Als u zelf een route wilt uitzoeken, neem dan een kijkje op de website van Routes in Brabant. In de Fietsagenda vindt u actuele informatie over georganiseerde fietstochten.

Een leuk uitje is de culinaire fietsroute Happen en Trappen richting Tilburg. Van stad naar platteland en weer terug. Van textielindustrie tot uitgestrekte bossen en lieflijke kapelletjes. Happen en Trappen in omgeving Tilburg staat garant voor een dagje afwisseling.

parken & musea

Van spannende attractie- en themaparken tot dierentuinen en musea; in de omgeving van camping Klein Paradijs is het hele jaar door van alles te beleven. Een aantal aanraders voor jong en oud.

Meer informatie

Safaripark de Beekse Bergen | 25 km

Safaripark Beekse Bergen is het enige wildlife park in de Benelux waar je neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels én leeuwen op één dag kunt spotten. Je komt ze tegen tijdens een tour door het 120 hectare grote park. Kijk je ogen uit bij de roofvogelshow en leef je uit in de speeltuin.

Speelland | 25 km

Ben jij klaar voor een dag vol speelplezier? Bij Speelland kun je vermaken met schommels, trampolines, kidcars en nog veel meer. Is het mooi weer? Met de vele waterattracties en het enorme strand aan veilig zwemwater kan je dag in Speelland niet meer stuk.

Dierenpark de Oliemeulen | 22 km

In dierenpark De Oliemeulen zijn reptielen, vogels en zoogdieren uit alle windsteken samengebracht, zoals apen, papegaaien, slangen, vogelspinnen, wasberen en hagedissen. Enkele keren per week zijn er roofvogeldemonstraties en demonstraties met slangen en vogelspinnen. Spannend!

De Efteling | 30 km

Holle Bolle Gijs, Anton Pieck en het sprookjesbos; wie is er niet mee opgegroeid? Vanuit de camping bent u zo bij het sprookjesachtige pretpark, de Efteling in Kaatsheuvel waar jong en oud zich de hele dag kan vermaken. Kijk uw ogen uit in Droomvlucht of ga de strijd aan in Joris en de Draak, de houten racer-achtbaan. Of toch liever spelen in het kabouterbos? Het park is het hele jaar open en regelmatig zijn er shows en speciale avonden.

Bobbejaanland | 39 km

Maak een uitstapje over de grens naar Bobbejaanland in België en geniet van vele attracties voor alle leeftijden. Scheep in voor een tochtje op de Amazone in de Banana Battle. Onderweg kom je allerlei gevaren tegen en heb je als enige wapen waterkanonnen. Of stap in de (R)evolution, een duizelingwekkende achtbaan in het donker.

Textielmuseum | 23 km

In het TextielMuseum is heden en verleden, vakmanschap en creativiteit samengebracht. U maakt kennis met textiel vanuit verschillende disciplines zoals vormgeving, kunst, techniek en geschiedenis. Een deel van het museum is gehuisvest in voormalige textielfabrieken die de status hebben van Rijksmonument. In 2012 kreeg het museum een speciale aanbeveling van de jury van de European Museum of the Year Award. Vergeet vooral de schitterende museumwinkel niet.

Van Abbemuseum | 58 km

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Praat na afloop nog even na in het fraaie museumcafé.

Kamp Vught | 44 km

Nationaal Monument Kamp Vught is gevestigd op een deel van het voormalige SS Konzentrationslager Herzogenbusch, ook bekend als kamp Vught. Op de natuurstenen maquette kunt u zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. In het bezoekerscentrum vindt u persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken, foto’s, filmfragmenten en voorwerpen die een beeld geven van de aangrijpende geschiedenis. Daarnaast zijn er wisselende exposities.

steden & cultuur

Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken. In de omgeving van de camping zijn volop mooie steden en gezellige dorpen waar u kunt genieten van kunst, cultuur en leuke restaurantjes. Winkelen kan natuurlijk ook. De kleine en grote winkelcentra in Noord Brabant bieden ruimte aan speciaalzaken en unieke winkels waar u uw slag kunt slaan. En tijdens de weekmarkten en braderieën zijn de winkelcentra extra bruisend.

Meer informatie

Breda | 15 km

Breda (uitgeroepen tot de op drie na ‘Meest gastvrije stad’ van Nederland en eerste als beste uitgaansstad!) is een sprankelende, gezellige Brabantse stad met een sfeervol, historisch stadshart. Het rijke verleden (Breda is Nassaustad bij uitstek!) en het bruisende heden gaan er naadloos in elkaar over. Kom trendy winkelen, bewonder de prachtige monumenten en proef de Brabantse gastvrijheid bij de vele tientallen cafés, restaurants en terrassen.

Tilburg | 23 km

Zelf vinden de Tilburgers hun stad de mooiste van het land. Een bezoek aan Tilburg is inderdaad de moeite waard. Al was het alleen maar voor het Natuurmuseum Brabant en het bekende Textielmuseum, waar het glorierijke textielverleden naadloos overloopt in het heden. Maar u kunt hier ook terecht voor bioscopen, theater en restaurants.

Baarle-Nassau | 7 km

De Nederlandse gemeente Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die, in elkaar verweven, het dorp Baarle vormen. Al jaren een toeristische trekpleister voor de wijde omgeving met veel recreatiemogelijkheden voor het hele gezin.

‘s-Hertogenbosch | 50 km

Monumentale, gezellige stad in het hart van Brabant. Aanraders zijn de Sint-Janskathedraal, het Noord-Brabants Museum en een vaartocht over de Binnendieze. Geniet van de kleine straatjes, de bijzondere winkeltjes en uiteraard van de plaatselijke specialiteit: de Bossche bol!

Antwerpen | 63 km

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en barst van de cultuur en historie. Natuurlijk is het hier uitstekend winkelen en ook qua culinaire verzorging zit u goed. Het centrum van Antwerpen telt een groot aantal musea, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Diamantmuseum, het ModeMuseum, het Rubenshuis en het prachtige Museum aan de Stroom (MAS).

Roosendaal | 39 km

Bijzondere boetiekjes, gezellige restaurantjes, historische panden, vele culturele activiteiten, uitbundige evenementen en gastvrije inwoners. Ook heeft Roosendaal een groot outlet shoppingcentre ‘Rosada’.